söndag 3 september 2017

Ulrichas Näckros

Nu är det här - mönstret på min lilla ruta. Det är över ett år sedan jag pillade ihop rutan men har egentligen inte skrivit ner mönstret ordentligt förrän nu. Duktiga Helene (@knitlife på Instagram) har testvirkat. Tack Helene! 

Jag har (av en ren slump) virkat i Scheepjes bomullsgarn Catona och virknål nummer 3. Självklart kan man virka rutan i vilket garn man vill, enfärgad eller med flera färger. Själv ska jag nog virka en filt av rutan i ullgarn nu till vintern. 

Ni som virkar rutan och lägger upp bilder på Instagram får gärna tagga med @rikaulricha och #ulrichasnäckros. Här kommer mönstret och nedanför lite bilder.

Håll till godo! :-)
Ulrichas näckros
Virka med valfritt garn och passande virknål. Jag har använt fyra färger på garnet med givetvis kan man välja fler, färre eller bara en färg, allt efter behag. 


BLOMMAN:

V1. Virka 4 lm och slut dem till en ring med en sm.
V2. Virka 8 fm om ringen och avsluta med en sm i första fm.
V3. 1lm, 2 fm i varje fm = 16m. Avsluta med  1sm i lm.
V4. *3 lm, hoppa över en fm, 1 fm i nästa fm* 7ggr 3lm, 1sm i första fm. Du har nu 8 små löpmaskbågar.
V5. *1 fm, 3st, 1fm om lmb* 8 ggr. Avlsuta med en fm i den första fm. Du har nu 8 små kronblad på blomman.
Byt ev. garn, fäst trådarna och virka bladen.

BLADEN:

Vänd på blomman och virka från baksidan.
V1. Börja med en fm om någon av de fm från V4 (arbeta på baksidan av  blomman, mellan kronbladen).  *3 lm, 1 fm om nästa fm från V4* 7ggr. 3 lm och avsluta varvet med en sm i första fm.
Du har nu 8 lmb på bakom blomman.  Fortsätt virka från baksidan.
V2.  *1fm, 1hst, 2st 2dst om första lmb. 2dst, 2st, 1hst, 1fm om nästa lmb* Upprepa 4ggr. Avsluta med en sm i första fm.
Byt ev. garn, fäst trådarna och virka nu själva rutan.

RUTAN:

Vänd på blomman och fortsätt nu att virka framifrån (från rätsidan)
V1. *1fm i ”toppen” av något av bladen, mitt emellan de  4 dubbelstolparna, 7lm, 1st om den fm från V1. på bladet, 7lm* 4ggr, avsluta med en sm i först fm.
V2. 1fm om första lmb, 3lm (bildar första st), 5st om samma lmb, 1st i st, 6st om nästa lmb, *3lm, 6st om lmb, 1st i st, 6st om lmb* 3ggr, 3lm, 1sm i första st (som utgörs av de 3lm).
Klipp av garnet och fäst trådarna. Jag fortsätter sedan med samma färg på garnet men här kan man ju byta till ännu en färg om man vill.
V3. Börja i någon av hörnens löpmaskbågar med 1sm, 6lm (bildar första st + 1 löpmaskbåge), 2st om lmb, [*1lm, hoppa över 1st, 1st i nästa st,* 6gr, 1lm, *2st, 3lm, 2st* om lmb*] 2ggr, *1lm, hoppa över 1st, 1st i nästa st* 6ggr 1lm, 1st, avsluta varvet med en1sm i i första st (bestående av 3lm)
V4: 1lm, [*2fm, 2lm, 2fm* om lmb, 17fm] 4ggr, avsluta med 1sm i första fm. 
Klipp av garnet och fäst trådarna.

Nedanför följer lite bilder som förtydligar mönstret. Tveka inte att höra av dig om något är oklart.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar