onsdag 7 oktober 2015

Tygtryck!

I dag har jag provat något jag inte gjort sedan jag var barn och när jag var barn använde jag en potatis. 

Min mamma var en pysslig själ och min pysselmentor. Hon köpte hem Panduro-pyssel från en liten affär på en av min barndoms stads bakgator. To-Do var det fyndiga namnet på butiken och jag vill minnas att det var ett par av min pappas vänner som startade upp den en gång i tiden. De var återförsäljare av allehanda pyssel och grejs och än idag har jag kvar ett par tygtomtar som jag förfärdigade med hjälp av mamma och material från denna lilla affär. Tyvärr finns den inte längre. Butiken alltså. Tomtarna jag gjorde hänger i barnens fönster varje jul.

Ibland gjorde vi också potatistryck hemma men jag minns inte om vi tryckte på tyg eller papper. När yngsta dottern var riktigt liten gjorde jag några tafatta försök till liknande aktiviteter. Det var ett tag sedan nu och kanske är det dags att ta upp tryckandet med barnen igen. Jag har gjort en bra start i alla fall. 

För någon vecka sedan batikfärgade jag en hel bunt tygbitar. Jag har, efter min farmor, fått åtskilliga gamla lakan med fina monogram och virkade mellanspetsar på. De har länge legat i skåpen och väntat på att jag ska komma på vad jag ska göra med dem. Nu vet jag och nu är jag innerligt glad att jag har sparat på dessa gamla lakan i alla år, ty jag visste att jag en dag skulle få användning för dem, jodå minsann. Förhoppningsvis sitter min farmor och farfar uppe i sin himmel och kan se och glädjas åt att deras fina lakan kommer till användning igen, om än på ett helt annat sätt.

På slöjd-Detaljer haver jag inhandlat både batikfärg och lite proffsiga prylar att tillverka tygtrycksstämplar av (lite proffsigare än en potatis kanske) och Hej! vad kul det var. En gång i tiden har jag provat på både linoleumtryck och t.o.m. koppartryck och det här är ju i princip samma sak (fast betydligt enklare än koppartryck, det vill jag lova...). 


Först en liten skiss över det tänkta motivet.

Sedan gäller det att tänka rätt när man ska skära ut.


Ser ni så fint litet verktyg jag kostat på mig för 79 riksdaler. Fem olika knivar i varierande storlek, ett handtag och en liten förvaringsask. Väldigt nimt och praktiskt.


Och så lite textilfärger.

Åsså är det bara att sätta igång! Kul!
Dutt, dutt!


Kolla! Visst blir det fint!

Det blev ett par fjädrar också.


Det här blir snyggt!


Att batikfärga tyg var kanske inte riktigt min grej. Det är slabbigt och bökigt och det blir en himla massa sköljande. Men tryckningen däremot var betydligt mer min grej och eftersom tryck blir liiite roligare på ett batikfärgat tyg så får jag nog dra igång en omgång batikfrägning till vad det lider. 
Nu ska jag bara lista ut vad jag skall göra med alla tyger...2 kommentarer:

  1. Men hallå s fint det blev! Och så många illustrativa bilder du knäpper. Duktigt! Fjädrarna gillar jag jättemycket! Ska bli kul att se vad det "blir" av dessa tyger.

    SvaraRadera
  2. Men hallå s fint det blev! Och så många illustrativa bilder du knäpper. Duktigt! Fjädrarna gillar jag jättemycket! Ska bli kul att se vad det "blir" av dessa tyger.

    SvaraRadera