onsdag 6 januari 2016

Än är det högtid kvar, säger Mor!

Jag älskar julen! Det ska jag inta hymla om men det känns dock lite udda i dessa tider där de flesta verkar börja dricka glögg i oktober, rafsar fram tomtarna lagom till Halloween och klär granen till första advent för att sedan kasta ut allt på Annandagen och börja prata om våååren. Suck! Ta´t lugnt för bövelen! 

Som sagt - jag gillar julen och för mig börjar julen med själva julafton. Advent är advent och då plockas adventsstjärnorna fram, inhandlas någon amaryllis eller två och bakas pepparkakor. Lussekatter bakar vi till Lucia, inte förr. Så plockas det fram mer och mer och fixas lite lagom då och då för att sedan sätta kronan på verket ett par, tre dagar före julafton då granen tas in och tomtarna kommer fram. Glögg dricker vi hela december men julgodiset tas fram först på Julafton. 

Just den här julen har nog dessutom varit den bästa på bra länge. Jag vet inte riktigt vad det beror på men jag har en misstanke om att det (förutom att jag själv är lite mer harmonisk detta år) handlar en del om att barnen faktiskt är lite större. Bara ett år äldre men det gör en hel del. Vår yngsta lilla råtta var drygt fyra år förra julen och jag vill lova att det faktiskt är stor skillnad på en fyraåring och en drygt femåring. Det gör att jag i år har kunnat pynta, baka och pyssla runt i största allmänhet utan att bli avbruten alltför många gånger och den hjälp jag får av barnen faktiskt är hjälp på riktigt och inte bara innebär en massa merjobb. Missförstå mig inte - att ha små barn som tindrar med ögonen är förtjusande men de är också mer tidskrävande på de flesta sätt. All "hjälp" innebär att det mesta tar dubbelt så lång tid, avbrutet av diverse småbarnsbehov och tro det eller ej, jag har inte hur mycket tålamod som helst och det har stressat mig varje år. Men i år har allt gått i sakta mak och pynt och förberedelser har jag gjort i lugn och ro. Nu är mina barn fem, åtta och snart elva år gamla och det märks. De är fortfarande tillräckligt små för att julen ska vara magisk men ändå stora nog att de kan göra mycket själva. Det är en fröjd att baka pepparkakor med dem och sedan låta dem dekorera dem med kristyr. En fröjd att baka lussekatter, pynta och klä granen tillsammans med dem. En fröjd att titta på julkalendern och sedan höra dem komma överens om vem som ska öppna luckan på Tv:ns adventskalender. Det har varit en fröjd varje år men i år har det ändå varit liiite mer harmoni i stöket.

I dag är det Trettondagen och vi passar nu på att suga ut och njuta det sista av julen innan skolan börjar igen på fredag. Sedan är det ju faktiskt jul ända fram till Tjugonde dag Knut och innan dess kommer inte en enda tomte att försvinna ur detta huset. Här tar vi det lugnt. Än finns det tid att äta tomtegröt, än finns det tid att knäcka de sista nötterna och än finns det tid att dricka en mugg glögg eller två.Vår blir det ändå inte förrän vintern är över och vintern har ju precis börjat. Å hör sen! 


Och lite bilder piggar alltid upp! Här är julen i huset på Mossen. 


Tänk, lite vitt på backen blev det till och med i Skåne, om än aldrig så lite.


Vissa nöjer sig med att sitta inne och bara titta på snön...Ja,jag älskar amaryllisar! Jag hade först en och sedan överraskade maken med att inhandla tre till.

De två första glöggflaskorna vi tömde blev fina ljusstakar.
Jag är så förtjust i den broderade julduken som jag tror att min mamma en gång har gjort. Eller är det kanske min mormor? Gjorde hon sån´t tro?I julklapp fick barnen och deras pappa varsin julmugg till te och kaffe. Dessa hängdes upp i köket på varsin krok. De två större glasen på bordet köpte jag på myrorna lagom till Nyår och så hittade jag några småglas också att dricka vår clementinlikör ur.


Bonaden på väggen broderade jag för 14 år sedan. Då hade vi precis fått huset så pass klart att vi kunde bo här. Det har hänt mycket sedand dess.Till Nyår dukade vi fint på vårt loppis-fyndade bord. Duken har jag själv broderat för många år sedan. Blommorna ska vara amaryllisar men jag vet inte om det syns. Jag tycker att den är fin oavsett och passar väldigt bra på nya bordet. Nyårsmenyn bestod för övrigt traditionsenligt av tacos och sockerdricka. ;-) 


Helbildsvy över ett juligt vardagsrum på Mossen. 
Här trivs jag bra!
4 kommentarer:

 1. Mmm... man kan liksom bara njuta av de fina bilderna och hantverket överallt i ert hem. Mulligt.
  De där nyinköpta muggarna. Fanns de på Indiska, eller? Väldigt fina var de! Den bilden blev min favorit. Rött och vitt - kan inte bli bättre! Jag gick själv runt och fotade idag, så det blir väl ett inlägg i juldebatten hos mig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, men tack! Ja, vissa saker börjar falla på sin plats. Känns kul nu när vi kan gå på loppisar igen, med eller utan barn. Så länge barnen var pyttesmå kändes loppandet inte så lockande.
   Jo, de två stora muggarna är från Indiska men de finns nog inte kvar. Köpte dem innan jul. De andra tre är köpta på Åhlens. Innan jul fanns det blå sådana muggar som jag också tänkte köpa om de finns kvar.
   Ja, ge dig in i juldebatten du också. ska kolla ditt inlägg sen. :)

   Radera
 2. Själv tillhör jag sorten som tänker att det gäller att "passa på" att få undan allt medan man är ledig. Sagt och gjort i förrgår började jag plocka ner adventsstakarna och diverse tomtar men... så kom jag till vardagsrummet och julgranen och se då tog det stopp! Jag kunde inte mer... det är så mysigt och det är ju ett helt år till nästa gång. Likaså har vi kvar nyårspyntet på köksbordet för det blev så snyggt i år, med guld serpentiner och små å stora stjärnor till rosa rosor och blå duk... men resten av huset är "vårat" :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför ska man ha bråttom om man trivs och myser mitt i allt pynt. :) Tids nog åker det bort ändå. Jag tar det lite pö om pö. En grej här och en grej där. Men alla gör som de vill, tycker mest synd om dem som har bråttom utan att ens reflektera varför. Ditt nyårspynt var jättefint! Njut av allt ett tag till och sedan kommer tulpanerna :D
   Kram!

   Radera