torsdag 10 juli 2014

Rosor och lite annat!

Jag slutar aldrig förundras över att jag har en egen trädgård. Jag slutar heller aldrig att njuta av att ha en egen trädgård. Jag slutar aldrig tycka att det är en verklig lyx! Jag växte upp med trädgård och som barn var det en självklarhet för mig. Inget jag funderade över. Något jag tog för givet. Sedan flyttade jag hemifrån och bodde i lägenhet i 12 år med endast en liten balkong att vistas på. Sedan fick jag en trädgård igen. En alldeles egen den här gången. Det är lyx!

Jag jobbar med trädgård och fixar och joxar med växter mest hela dagarna och är därför ganska less på joxandet och fixandet när jag kommer hem. Tyvärr! Men det betyder inte att jag inte kan njuta av min egen trädgård ändå. I en egen trädgård kan man promenera omkring (om den är tillräckligt stor), i en egen trädgård kan man lukta på blommor (om man har några), i en egen trädgård kan barnen springa fritt och leka, i en egen trädgård kan man smälla upp ett tält och tälta,  i en egen trädgård kan man gå och plocka sina egna bär (om man har några), i en egen trädgård kan man grilla och äta sin lunch och sin kvällsmat, i en egen trädgård kan man gå ut och dricka en kopp kaffe tidiga mornar. Bor man dessutom på landet, utan grannar och vid vägs ände, som vi, kan man gå naken i sin egna trädgård (men det gör jag inte, för den som händelsevis undrar - men man kan).

Som sagt, jag jobbar med trädgård och jag är ett typexempel på "Bagarens barn...". Jag vill inte komma hem till en massa ogräs att rensa i rabatter eller grönsaksland (jag odlar det jag vill på jobbet :-)) eller häckar och gräsmattor att klippa. Därför har vi (än så länge) inga maffiga paradrabatter med perenner. Därför har vi ingen häck och därför har vi skaffat oss en robotgräsklippare... för en gräsmatta har vi och den är stor. Jag vill ha en så lättskött trädgård som möjligt och har därför försökt att satsa på lättskötta grejer. Klängrosor t. ex. och bärbuskar, främst med tanke på barnen (och ja, jag vet att man måste beskära, klippa och greja med dem också men inte så jättemycket - växterna alltså, inte barnen...). Tyvärr lider vår gräsmatta av en sorkinvation, vilket innebär att alla fruktträd vi planterat under de senaste tio åren systematiskt smaskats upp av sorkarna underifrån och av rådjuren ovanifrån. Mot detta har vi försökt vidta diverse åtgärder som alla misslyckats... Vi hoppas att robotgräsklipparen kanske kan råda bot på detta otyg med sitt surrande. Dock har bärbuskar och pioner fått vara ifred mot underjordens ohyra (rådjuren kan vi inte göra så mycket åt) så det som har fått vara kvar är kvar och det är vi ju tacksamma för.

Det här händer i Mossens trädgård just nu:


En ros! "Egentillverkad" med hjälp av stickling från en namnlös ros på jobbet. Tyvärr lite väderkänslig och remonterar inte. Men jag tycker den är väldigt vacker.


En ros till. 'New Dawn'!


Ännu en ros. Namnlös men jag tror att det kan vara en marktäckande vit 'Fairy'.


...och ytterligare en ros. Och ytterligare en namnlös sådan. Men den är fin när den slår ut. En klängros med små rosa blommor i klasar. Snart, snart slår den ut!


Nyplanterad krusbär. Röd 'Hinnonmäki'.


Vindruvor! De små "tussiga" sakerna är blivande vindruvsklasar. I år blir det många. Väldigt många. Man kanske skulle göra lite vin? :-)
De buckliga sakerna på bladen behöver vi inte låtsas om... jag har inte orkat ta reda på vilken sjukdom/ohyra vindruvorna lider av ännu. Kanske någon läsare vet, sådär på rak arm?


Den klassiska vallmon. Kornvallmo - Papaver rhoeas på latin för den som är intresserad.


Barn och katt i sandlådan. Och det är nästan det bästa av allt. Barnens lek och skratt i trädgården och tre nyfikna katter som busar runt. 
Jag har en trädgård (med barn och katter i)!
Jag är lyckligt lottad!
Trädgård är en lyx!
4 kommentarer:

 1. Håller med dig. Det är förtjusande att kunna göra som man vill i sin egen trädgård. Har svårt att tänka mig att gå tillbaka till en balkong.

  Tre katter! Vilken lyx!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tre katter! Mamman Gräddnos och två av hennes ungar. Der är bra med katter som bara dyker upp så där och som dessutom ordnar några kattungar - lyx ;-).

   Radera
 2. Halloj! Inte nog med att barnrn, katterna och rosorna är fiiina - (vad heter den nu..) rosenpelaren (?) är även den fiiin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jo, jag vet att du tycker rosenpelaren (bra namn där :-)) är fin. Faktum är att det snart blir en till med ännu en "hemmagjord" kläterros. Finfint!

   Radera