fredag 18 juli 2014

Theburkar!

Mina gamla teburkar har fått komma fram och pryda min hylla igen efter en herrans massa år, instoppade i diverse skåp. Nåja, några har stått framme men nu har de ändå fått en ny renässans på hyllan och den här gången med innehåll. Jag har shoppat - te

En gång i tiden hade jag en ohygglig mängd burkar innehållande diverse teer i olika smaker. Till slut luktade allt likadant eftersom de stod så länge i dessa burkar att de tappat all arom. Hö var väl vad det hade blivit av det! Jag var inte alls den där hängivna tedrickaren som jag ville vara (lika lite som jag var den där mystiska rödvinsdrickande konstnären jag en gång drömde om att jag var eller skulle bli eller kunde bli...). Min goda vän Sprakfåle däremot, var en sann tedrickare och det var väl hon som drog med mig i fördärvet kan jag tro. I Växjö (där jag bodde på den tiden) fanns en lite te-bod som hette... Teboden??! Kan det var så enkelt? Nåja, i denna te-bod gick vi ofta och botaniserade bland alla goda teer och alla fina burkar. Som en liten hängiven valp gick jag efter min väninna och kände och klämde på burkar och te och många burkar blev det och många teer blev det också som jag aldrig drack upp. 

Men hör och häpna - jag har begåvats med tre barn som alla gärna dricker te (och kaffe med för den delen). Hittills har vi hållit oss till billiga påsteer med hallon-vinbär-jordgubb-citronsmak men nu tyckte jag det var dags att förfina smaken en aning med lite kvalitetsteer. 

Vi gjorde en liten utflykt till Tirups Örtagård här i Skåne och där har de ju en liten present-shoppingbutik innehållandes diverse kryddor, teer (såklart), karameller, söta servetter,  krämer för hud och hår och tusen andra små saker som man tror att man måste ha (i vanliga fall handlar jag aldrig i dylika dyra presentshoppar men vi haaar ju semester, inte sant?!). 

Jag tog tillfället i akt och inhandlade två olika lös-teer som jag tänkte kunde passa små barn. Det ena var Rabarber-Grädd och det säger ju sig självt vad det innehåller och hur det smakar. Det andra hette Grattis-Te (?!?) och typiskt mig har jag redan glömt vad det innehåller. Lite bär och vanilj typ, tror jag. Hursomhelst - Lilla H fick lukta och godkänna. Stora S kom med ett litet doftljus som hon ville ha och så passade vi på att köpa ett par små (dyyyyra) kvalitetschokladkakor som gåbortspresent till en vän och kollega som vi är hembjudna till. Jag hoppas det blir bra, för jag gillar ju inte choklad heller (hur tråkig är inte jag???) och kan ju inget om detta så tanken får räknas extra mycket denna gång.


Burkar från sent 80-tal och tidigt 90-tal. En klassiker på den tiden. Finns de kvar idag?
Den här lilla söta kannan med tillhörande två muggar från morfars keramikfabrik BoFajans, fick jag av min mamma när jag flyttade hemifrån som 16-åring. Det var naggat och lite illa åtgånget redan då och tidens tand har satt ännu fler spår. Även om jag aldrig blev någon hängiven tedrickarfantast tvingade jag i mig drack jag en hel del te ändå - för sällskaps skull. De som känt mig i mååånga år känner nog igen kannan och muggarna och har kanske rentav druckit ur dem.


Tack kära Sprakfåle-väninna! Jag har sparat de flesta burkarna och nu kanske mina små avkommor kan ha glädje av dem med dess innehåll också :-)

2 kommentarer:

 1. Kära Ulricha! Det är Sprakfåle som skriver. Tack för att du minns alla våra testunder! Och jag som trodde att du tyckte om te, då. Men på senare år har jag förstått att du är en koffeinist av rang! Skånerost, minsann. Svider gott i tarmarna det : )
  Själv blandar jag friskt. Men numera har även jag inskränkt mitt teintag, åtminstone vad det gäller smaker. Dricker nästan bara chai (d v s kryddigt te), kanel såklart , glöggte till jul. Tant Augusta? med kokossmak gillar N så det blir det ibland och får jag tag på äkta Söderblandning så är det ett säkert inköp! Underbart te!
  Och de där burkarna är jag rätt säker på at du hittar i en välsorterad tebutik.
  Jg har haft den äran att dricka ur fajanskopparna och det känns som ett privilegium.
  Glad att dina barn har förstått det goda med te!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, nu försvann mitt svar... Orkar inte skriva om och minns inte vad jag skrev heller. Men min slutkläm var i alla fall denna: Nästa gång du kommer hit, kära Sprakfåle, får vi dricka lite te ur fajansmuggarna för nostalgi och gamla tiders skull :-)

   Radera