söndag 18 maj 2014

Karneval!

Det har varit karneval i helgen. Lundakarnevalen! Den går av stapeln bara var fjärde år, så ni kan ju tänka vilket ståhej det blir när det väl händer. Hela centrum med omnejd stängs av för all biltrafik, 150 bajamajor är uppställda och karnevalståg drar genom hela stan, mat och dryck och allehanda upplevelser i dagarna tre. Så ni kan ju gissa vad jag gar gjort i helgen.... och ni gissar fel! Jag har inte partajat runt på någon karneval jag inte. Nä! Jag har jobbat på min arbetsplats Botaniska trädgården, jag. Någon måste ju se till alla växter och annat jox även över en helg och även när det är Lundakarneval och det blev minsann jag det. Någon måste ju också sanera hela j-a trädgården från sopor... Tur att vi har varit två den här helgen - synd att vi inte var fyra! 

Botaniska trädgården här i Lund ligger just i Lund, mitt i smeten omringad av studentska nationer. Ni kan ju tänka er. Men väl förberedda har vi varit med inhyrning av stor container att slänga alla miljoner sopsäckar i och nybeställt tonvis av plastsäckar. Securitas har gått extrarundor och till och med en motorcykelburen polis hittade in i Botan. Det tackar vi för!

När man puttrar runt på den lilla eldrivna flakmoppen arla morgonkvist (det vill säga kl 07.00) och samlar in festande människors sopor, kan man förundras över hur mycket alkohol folk dricker, hur mycket pizza, kebab och hamburgare folk äter. Spännande är också att se vad för sorts klädesplagg folk glömmer... Det skulle vara kul att se när de nyktrar till och undrar var deras byxor, strumpor, underkläder, kjolar tagit vägen. En och annan full student hittar man också i buskarna. De som fann det för gott att sova över i gröngräset på Botan. Här är ju vackert att vakna upp och vem orkar gå hem mitt i natten?

Sedan var det en äldre man med trasiga skor och trasiga kläder som inte verkade ha så mycket med festivalen att göra. Honom jag höll ett extra öga på. När jag kom klockan sju på morgonen satt han på en bänk och sov gott med hatt på sned. En stund senare var han på benen (nåja...) och försökte hitta utgången. Hatten hade åkt av och låg kvar på bänken. Någon utgång hittade han aldrig fram till för ytterligare en stund senare satt han på en ny bänk och sov. Jag gick och hämtade hans hatt och la den bredvid honom. Han vaknade till och log lite snett, somnade om - sittandes. Jag fascineras verkligen av förmågam att sitta upp och sova. En bedrift. Hursomhelst blev jag färdig med min soprunda och såg att den druckne mannen hittat ännu en ny bänk att sova på och hatten hade han med sig minsann.  Då gick jag fram och försökte få liv i honom, frågade om han ville ha en kopp kaffe men det tackade han nej till (Va? Vem tackar nej till kaffe liksom?). Han sov vidare en stund och sen var han bara borta - men hatten låg kvar... Jag hoppas han hittade ut, att han fick lite mat någonstans och ett bättre ställe att sova på i natt. 

Lundakarnevalen är över för denna gång. Haleluja! Fyra år kvar till nästa gång. Då ska inte jag jobba i alla fall...

2 kommentarer:

 1. Åh, lite jobbigt att plocka sopor efter folk kan jag tro.
  Historien om gubben var spännande, undras vad det var för en?
  Och är det inte kontsigt att Botan håller öppet på nätterna när det är karnelval?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Botan är inte "öppet". Grindarna stängs av Securitas 21.30 sommartid - sedan hoppar folk över stängslet... Konstant övervakning kostar pengar vilket vi inte har råd med. För min del får folk gärna sova över bara de inte skräpade ner så förbenat. Men skräpar ner gör de mitt på dagen också vid sådana här tillfällen. De flesta slänger dock sina sopor i papperskorgarna men dessa måste ju också tömmas. 60st 225-literssäckar och 140st 125-literssäckar med sopor har vi hanterat denna helg... Jag undrar jag hur det har sett ut nere i stan. :-/

   Radera