torsdag 25 augusti 2016

Hildesjalen är färdig!

Minns ni alla mina fula garner som sedan blev fina garner? Nu har jag designat en liten Hildesjal som passar utmärkt till garnerna. Efter att ha repat upp sjalen sjutton gånger blev det här resultatet. En trekantssjal med enkelt strukturmönster. Den fungerar finfint i mina två flammfärgade garner och i ett enfärgat garn tror jag den kan bli fantastisk. En enkel trekantssjal med lite lagom mönsterstickning. En perfekt stickning till nybörjaren som vill utmana sig själv lite grand.

Under bilderna här nedan kommer mönstret. Sticka den i valfritt garn men själv har jag stickat den i ett tvåtrådigt garn i ren ull med stickor nr 5 och en stickfasthet på ca15m /10cm. Tänk på att ju grövre garn och större stickor desto större sjal och tvärtom. Om man vill trixa och fixa lite är det annars lätt att justera storleken på sjalen genom att bara öka eller minska antalet mönsterrapporter. Istället för åtta varv mosstickning kan man sticka 12 t.ex. Jag har skrivit ut maskantalet lite då och då i mönstret för er som vill hålla er till mitt mönster. Det är mest en fingervisning. Skulle antalet maskor inte stämma exakt gör det inte så mycket. Det här är ett ganska förlåtande mönster när det gäller "misstag" jämfört med en sjal stickad i ett komplicerat spetsmönster.

Ni som har Instagram och stickar sjalen får gärna tagga era bilder med #hildesjal så att jag kan följa era arbeten.
















Och kolla här vad jag har införskaffat mig - små fina etiketter att sy på på mina egendesignade projekt. Fint va!



Hildesjal!

Till just det här garnet har jag använt stickor nr 5.

rm = rät maska
av = avig maska
omsl = omslag
*-* = anvisning innanför *-* upprepas angivet antal ggr

Lägg upp 3 m och sticka 6 rv. När du kommit till slutet av det sjätte varvet vrider du arbetet 90 grader medurs och plockar upp 3 m längs kanten. Vrid arbetet ytterligare en gång 90 grader medurs och plocka upp 3 m längs uppläggningskanten. Du har nu 9 m på stickan. Sticka ett rätt varv.

Fortsätt sedan så här i rätstickning:
V1. 2rm, omsl, 2rm, omsl, 1rm, omsl, 2rm, omsl, 2rm
V2. Räta maskor hela varvet ut.
V3. 2rm, omsl, 4rm, omsl, 1rm, omsl, 4rm, omsl, 2rm
V4. Som varv 2
V5. 2rm omsl, 6rm, omsl, 1rm, omsl, 6rm, omsl, 2rm
V6. Som varv 2 och 4

Fortsätt att sticka rätstickning och öka på detta sätt tills du har 69m på stickan (det ökas alltså 4m på vartannat varv). Var i fortsättningen uppmärksam på när det är rätstickning och slätstickning.

Sticka sedan *6v slätsticknin, 2v rätstickning* Upprepadessa 8v 6ggr. Du har nu 165m på stickan.

Sticka sedan 2v slätstickning, 8v mosstickning, 6v rätstickning och 2v slätstickning. Du har nu 201 m på stickan.

Sticka nu ett hålvarv enl. följande:
2rm, omsl, *2rm tills, omsl* upprepa *-* 48ggr, 2rm, omsl, 1rm, omsl, 2rm, *omsl, 2rm tills* upprepa *-* 48ggr, omsl, 2rm
Sticka ett avigt varv.

Fortsätt med 6v rätstickning, 8v mosstickning och 2v slätstickning. Nu har du (förhoppningsvis) 237m på stickan och det är dags för avmaskningen i picot (och skulle det nu vara så att maskantalet inte riktigt stämmer så är det lite struntsamma eftersom en maska hit eller dit i det här mönstret inte spelar så stor roll. Det blir bra ändå :-)

Avmaska så här: (Om du tycker att följande beskrivning känns svår hittar du en instruktionsvideo här) Sticka en maska rät, lägg upp tre nya maskor genom att sticka in den högra stickan mellan de två första maskorna på vänster sticka, gör ett omslag på höger sticka och dra igenom garnet och sätt öglan på vänster sticka (framför den första maskan). Upprepa detta två gånger till. Nu har du lagt upp 3 nya maskor. Sticka nu första maskan på vänster sticka rät och lyft sedan maskan på höger sticka över den nyss stickade. Maska av 5m till. Lägg så upp 3 nya maskor som tidigare och maska av 6 maskor. Fortsätt tills du inte har några maskor kvar. Klipp av tråden och dra den igenom sista maskan. Fäst trådarna och blocka gärna sjalen om du vill. Då får den en jämnare form och blir också lite större.

För att blocka sjalen blöter du den och kramar ur det mesta av vattnet. Jag brukar lägga sjalen i en handduk och försiktigt krama ur överflödigt vatten. Den ska bara vara fuktig, inte plaskblöt. Jag använder mig av blockningsvajer och barnens gamla "hoppa-hage-pussel". Det finns speciella blockningsmattor men de är superdyra och principen och materialet är precis densamma som "hoppa-hage-pusslen". Har du varken vajer eller matta går det bra att bara plantorka den eller spänna upp den med nålar på en madrass eller liknande. Använd fantasin :-)



Så här ser det ut när jag blockar. På sommarhalvåret passar jag på att hålla till på altanen soliga och varma dagar. Gott om plats och det torkar på nolltid.






Lycka till!
(och tack för att du vill sticka min Hildesjal)




5 kommentarer:

  1. Men hallå, vilken fin etikett!
    Och sjal!

    SvaraRadera
  2. Hej! har precis upptäckt din blogg. Jättevackra tyger och andra alster. Nu undrar jag vad det är för långa metallpinnar du har när du blockar? Jag skall precis blocka en lååång stickad sjal (björnbärsmönster) och det verkar väldigt praktiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj ursäkta mig... har inte sett din kommentar förrön nu.
      Vad roligt att du tycker om det jag gör :)
      De långa pinnarna kallas för blockningsvajer och ör väldigt praktiska som du säger. Jag har beställt dem på nätet men mins inte var. Du kan nog hitta dem om du googlar. Lycka till!

      Radera
    2. Oj ursäkta mig... har inte sett din kommentar förrön nu.
      Vad roligt att du tycker om det jag gör :)
      De långa pinnarna kallas för blockningsvajer och ör väldigt praktiska som du säger. Jag har beställt dem på nätet men mins inte var. Du kan nog hitta dem om du googlar. Lycka till!

      Radera